Welke binnenband voor uw fiets en hoe te monteren?

WELKE BINNENBAND VOOR UW FIETS EN HOE MONTEERT U HEM?

U moet uw fietsbinnenband vervangen en weet niet hoe u deze moet kiezen? Onze Michelin-experts helpen U de juiste keuze te maken en leggen uit hoe U de binnenband monteert. 

Welke binnenband voor uw fiets? 

1 - Welke binnenbandmaat heb ik nodig?

Kijk naar de zijwand van uw band. De maat kan worden aangegeven in millimeters, inches of ETRTO-afmetingen. Om hier meer over te weten te komen, kunt u ons artikel "Maten van fietsbanden begrijpen" lezen. De binnenband voor uw fiets moet passen bij de diameter en breedte van de band.

Om een binnenband voor uw fiets te kiezen, moet u de afmetingen controleren.

2 - Kies het juiste ventiel voor u 

Als er verschillende ventielopties worden aangeboden, moet u kiezen tussen een "STANDARD"-ventiel (ook wel "Schrader"-ventiel genoemd) en een "PRESTA"-ventiel. 

STANDAARD ventiel (Schrader)

STANDAARD ventiel (Schrader)

Het Schrader-ventiel komt vaker voor. Het heeft dezelfde maat als het ventiel van een autoband, dus u kunt de spanning aanpassen bij een benzinestation als u geen luchtpomp hebt. 

PRESTA-ventiel

PRESTA-ventiel

Het Presta ventiel is kleiner en vereist het losschroeven van de schroefmoer om op te pompen. Omdat dit ventiel lichter is, wordt het vaak gebruikt voor racefietsen. Doordat het ventiel zo is het echter ook kwetsbaarder. 

Hoe monteert u een binnenband (of band met binnenband) op uw fiets?  

Een binnenband of een tubeless band op uw fiets monteren leek ingewikkeld? Volg onze stapsgewijze montagetips en ontdek andere nuttige aanbevelingen. 

Een standaardband met binnenband monteren  

visuels notice 1 1

1- Controleer zorgvuldig de staat van de velg. Een velg in slechte staat - gebroken of gebarsten - moet worden vervangen omdat hij lekken kan veroorzaken en een gevaar kan vormen voor de gebruiker. 

visuels notice 1 2

2- Controleer de staat van het velglint. Een gebroken of gebarsten velglint rond de velg moet worden vervangen. Een velglint in slechte staat is vaak de oorzaak van lekrijden. Om te passen moet u het ventiel en de velggaten over elkaar leggen en op één lijn houden. 

visuels notice 1 3

3- Duw de 1e hiel van de band in de velg. 

visuels notice 1 4

4- Pomp de binnenband lichtjes op om hem rond te maken en steek hem in de band, beginnend bij het ventiel. Vergeet bij latex binnenbanden niet talkpoeder aan te brengen om het plaatsen in de band te vergemakkelijken. 

visuels notice 1 5

5- Doe hetzelfde voor de tweede hiel, begin altijd tegenover het ventiel en plaats de hiel recht in de velg. Eindig de montage ter hoogte van het ventiel. 

Bekijk onze video over het monteren van een wegband met binnenband: 

HOW TO MOUNT A ROAD TIRE ?

Een Tubeless band monteren 

visuels notice 2 1

1- Gebruik een Tubeless Ready of UST velg. Controleer zorgvuldig de staat van de velg. Een velg in slechte staat - gebroken of gebarsten - moet worden vervangen omdat hij lekken kan veroorzaken en een gevaar kan zijn voor de gebruiker. 

visuels notice 2 2

2- De velg moet rondom ingesmeerd worden om de band te laten glijden bij het monteren en vooral om te zorgen dat hij goed gecentreerd is. Het te gebruiken smeermiddel moet van het type "zeepwater" of gelijkwaardig zijn - geen olie of vet. 

visuels notice 2 3

3- Begin met het inbrengen van de eerste hiel tegenover het ventiel en let er daarbij goed op dat de hiel goed in de velg zit. 

visuels notice 2 4

4- Doe hetzelfde voor de tweede hiel, begin altijd tegenover het ventiel en plaats de hiel precies in de velgholte. Eindig de montage ter hoogte van het ventiel. 

visuels notice 2 5

5- Pomp de band op tot hij vastzit, zonder de maximale spanning te overschrijden die op de zijwanden staat aangegeven. Zorg ervoor dat de band correct gecentreerd is. Pas de spanning na een paar kilometer aan. 

Bekijk onze video over het monteren van een tubeless MTB-band:

HOW TO MOUNT A TUBELESS TYRE ?

Tubeless Ready (MTB)

Alle MTB MICHELIN banden met vouwbare hiel zijn tubeless ready (Performance Line en Racing Line) en kunnen gemonteerd worden zonder binnenband, op voorwaarde dat :

  • u een Tubeless Ready-UST velg gebruikt
  • de maximale spanning aangegeven op de zijwanden van de band niet overschreden wordt
  • afdichtingsvloeistof zoals latex wordt toegevoegd
  • de bandenspanning voor elke rit wordt gecontroleerd 
     

Verwijderen 

Om de band te verwijderen, maakt u de hielen los van de velg en duwt u ze naar beneden in de velgholte. Gebruik bandenlichters en wees voorzichtig, positioneer er één aan weerszijden van het ventiel (ongeveer 10 cm) en hef tegelijkertijd de band op de velgrand. Beweeg een van de bandenlichters rondom de velg tussen de flens en de hiel van de band om de eerste hiel volledig te demonteren. Demonteer de tweede met de hand. 

MICHELIN Protek Max binnenband 

Om lekrijden tijdens uw rit te vermijden, maakt de MICHELIN Protek MAX binnenband gebruik van twee verschillende technologieën:

  • de aanwezigheid van verhoogde bulten en de samendrukkende werking zorgen ervoor dat het gat zichzelf op natuurlijke wijze dicht, of in ieder geval het verlies van bandenspanning vermindert
  • de zelfdichtende vloeistof bereikt het gat door het gecombineerde effect van de lucht in de binnenband en de rotatie van het wiel.

 
Het gat kan gedeeltelijk worden gedicht als het lek erg groot is en als de zijwanden zijn doorboord. Bij een lekke band kan het voorwerp dat het lek heeft veroorzaakt uit de band worden verwijderd. De hele eenheid moet echter functioneel zijn, inclusief velg, band en opgepompte Protek Max binnenband, voor en na het verwijderen. Deze binnenband is niet ontworpen om gerepareerd te worden.  

visuels 3d caa uk

Voorzichtig tijdens gebruik :

Aanwezigheid van vloeibare lekbescherming in de binnenband.

  • Als de Protek Max binnenband per ongeluk scheurt, kan een deel van het afdichtingsproduct eruit komen; dit product kan irritatie veroorzaken, daarom niet inslikken en elk mogelijk contact met de huid, slijmvliezen en ogen vermijden. Bij inslikken of contact met de ogen een arts raadplegen.
  • Plaats het ventiel niet in de buurt van uw mond.

Bekijk onze video over het monteren van een MICHELIN Protek Max binnenband: 

Fitting Protek Max Inner Tube & Anti-Puncture Test - Michelin Bike

Aanbevelingen 

Onderhoud van banden  

Om uw banden zo lang mogelijk in gebruik te houden, moet u ze voor elke rit controleren. Verwijder eventuele vreemde voorwerpen in het rubber met een kleine schroevendraaier. Banden moeten met water worden gewassen omdat schurende producten het materiaal kunnen beschadigen. Gebruik kleine rubber reparatiepleisters aan de binnenkant van kleine sneetjes in de koordlaag. Regenwater maakt vuursteen in het wegdek duidelijker zichtbaar; dit tast de loopvlakken aan waardoor sneden ontstaan die het karkas kunnen doorboren. 

Opslag 

Banden moeten op een koele, donkere plaats worden opgeslagen als ze niet worden gebruikt. Laat uw fiets ook niet in de zon staan als u hem niet gebruikt. 

Lekke band

In geval van een lekke band raden wij aan om het velglint elke keer te vervangen als de band wordt vervangen, evenals wanneer de binnenband wordt vervangen. 

Montagerichting voor mountainbikebanden 

Waarom een bepaalde montagerichting?

De richting waarin een band wordt gemonteerd, stelt de gebruiker in staat om de prestaties van de banden op het gebied van remmen en tractie te optimaliseren. Over het algemeen is de voorband meer betrokken bij het remmen, terwijl de achterband maximale tractie geeft. De rolrichting wordt direct op de band aangegeven met een pijl. De banden zijn ook gemarkeerd met "Front" en "Rear". "

Spanningscurves  

De bandenspanning varieert afhankelijk van het gewicht van de rijder (zoals voor de weg), maar andere parameters, zoals het profiel, de fiets (voorvering of volledige vering voor mountainbikes) en het gebruik zijn belangrijke factoren voor de uiteindelijke keuze.

Controleer hier de aanbevolen bandenspanning voor uw banden 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website